31 Oct 2006

The ultimate blonde joke


A blonde calls her boyfriend and says, "Please come over here and help me. I have a killer jigsaw puzzle, and I can't figure out how to get it started." Her boyfriend asks, "What is it supposed to be when it's finished?" The blonde says, "According to the picture on the box, it's a tiger."

Her boyfriend decides to go over and help with the puzzle. She lets him in and shows him where she has the puzzle spread all over the table. He studies the pieces for a moment, then looks at the box, then turns to her and says, "First of all, no matter what we do, we're not going to be able to assemble these pieces into anything resembling a tiger." He takes her hand and says, "Second, I want you to relax. Let's have a nice cup of tea, and then ..." He sighed...... "Let's put all the Frosted Flakes back in the box......."

Thanks for making my day, Leena!

PS. Forestaller manne bilden en morkharig blondin (i Chinatown i San Francisco), som lagger pussel??? Eller ar det bara en mattransport?

27 Oct 2006

Totuuksia...

Tiesitkö muuten, että ...

Aikaa tarvitaan kiireeseen. EETU 6 v.

Rakkaus tuntuu jaloissa. Ne kävelee sinne päin johon on rakastunut. MATIAS 6 v.

Iloisena olo tuntuu päässä. Tarkemmin sanoen huulissa, kun nehän vain venyy ja venyy. JULI 6 v.

Jos ei voi saada lapsia, voi lääkäri tehdä sellaisen koeputkessa. Mutta useimmat lapset on tehty tavallisissa putkissa. FRED 7 v.

Ei ole oikein hyvä, jos raskaana olevilla naisilla on munalikööriä pissassa. TOVE 9 v.

Ei vanheneminen ole vaikeaa. Kulkee vain virran mukana. LINN 6 v.

Kun ihmiset tulevat vanhoiksi, he eivät enää sano että he rakastavat toisiaan. Silloin he kysyvät, että ottaako kahvin kanssa pikkuleipää. TORD 7 v.

Mulla on viisi mummoa... vaari on vähän kertonut. PIA 4 v.

Tätien ja setien ruumiissa on se ero, että tätien ruumiissa on enemmän salaisia paikkoja molemmissa päissä. MIKAEL 6 v.

Naiset koostuvat munasarjoista ja siksi he ajattelevat enemmän. SIRI 6v.

Nenä on oikeastaan lihas, jolla hengitetään. Mutta sitä voi myös käyttää rään kuljettamiseen. EMIL 6 v.

Aivot ovat sitä varten, että hiukset pysyisivät kiinni. NINA 5 v.

Ihmisellä on monenlaista nahkaa. Esinahka on edessä ja takanahka on takana. THERESE 6 v.

Jos ei ole hermoja, niin tekee paremmin työtä ja ehtii tehdä enemmän asioita. HARALD 7 v.

Ihmisen ja eläinten ero on siinä, että kun siat ovat lihoneet tarpeeksi ne syödään. ARVID 6 v.

Äidin nimi on kana ja isän nimi on uros, lapset ovat kilejä ja lapsenlapset ovat munia. STEFAN 6 v.

Jotkut lehmät ovat mustia. Ne ovat maahanmuuttajia. KARIN 5 v.

Ei lapset tee hölmöjä asioita. Niillä on omat syynsä. ANNA 7 v.

Isänäideillä ja äidinäideillä on valtavan isot rintaliivit. Ne ovat niin isot, että toiseen kuppiin mahtuu minun takapuoleni kokonaan ja molemmat polvet. Toisessa on tilaa minun veljelle. KATJA 7 v.

Isoäiti on sellainen, jonka kautta koko suku on tullut ulos.Siksi ei ole niin kummallista, että hänen nahkansa vähän lerppuu. KRISTINA 7 v.

Vaari on niin vanha, ettei enää muista miksi hän pitää naisista. TORE 8 v.

Isoisä makaa hautakiven alla. Taputamme häntä kivelle ja kerran kaivoimme maahan sipuleita, että hänellä olisi jotain purtavaa. SIRI 5 v.

Isoäiti on ollut isoisoäidin mahassa, äiti on ollut isoäidin mahassa ja minä olen ollut äidin mahassa. Mutta minun mahassa on vain lihapullia. HELENE 6 v.

Kun kello on kaksitoista, kaikki kääntyvät Mekkaan päin ja purevat matonhapsuja. RAYMOND 7 v.

On tyhmää että täytyy kuolla. Minusta ei ihmisiä tarvitsisi vaihtaa koko ajan. Minä olen sitä mieltä, että jos täällä kerran ollaan niin ollaan sitten. JOHANNES 8 v.

24 Oct 2006

Inget speciellt - egentligen...


Hej pa er, allihopa!
Har ar kallt! Tro det eller inte, i morse var det just pa minussidan (i C-grader) och nu vid tretiden pa eftermiddagen ar det ca. +12C. Hrrrrrrr.... Talade med svarmor for drygt en timme sedan och de har det t.o.m. varmare i Kyrkslatt. Sa har borde det inte vara har i NC den har tiden pa aret, men det kan ju inte vi gora nat at.
Annars allt OK. Knyttet vaxer sa det knakar. Fortfarande syns det inte bakifran pa mej att jag har fripassagerare, men fran sidan desto mer. Ar lite osaker pa hans senaste tricks. Ar det en ny sorts karatesparkar han har kommit pa eller hickar han? Who knows? Aktiv ar killen i alla fall.
Borde skriva nagra mail, hamta posten och attackera hogen med ostrukna klader. Tank vad lyxigt! Hehe!!!
PS. Det klarroda tradet hittade jag bredvid poolen.

23 Oct 2006

San Francisco 5 – 10.10.2006




Torsdagen den 5.10
Vi åkte som tur är ut till flygplatsen i god tid. Det var jättefullt överallt, så vi var tvugna att lämna bilen på den sk. overflow parkeringen och ta bussen in till terminalen. US Airways har mycket att lära om det här med kundbetjäning.... då man beaktar det, att vi som åkte, hade Star Alliance guld- & silverkort. Efter allsköns säkerhetskontroller kom vi åt att äta innan det var dags att gå till gaten. Det gäller verkligen att tänka på den saken i förväg, speciellt när man åker inrikesflyg, eftersom det på det här flyget (ca. 150 personer, 5h) fanns hela 40 (!!!) matportioner till salu...
Väl framme i San Francisco tog vi lokaltåget Bart in till Powell Station nära Union Square i centrum. Det var enkelt, men framför allt billigt, $5.15 per person, och det tar bara ca. 30 min. Därifrån promenerade vi sedan fem kvarter till hotellet (www.andrewshotel.com) på Post Street. Det visade sig vara ett bra val: billigt, städigt & trevligt, OK morgonmål och mycket centralt beläget. Sen var det bara att krypa till kojs. Det hade varit en lång dag + en tre timmars tidsskillnad.

Fredagen den 6.10
Började dagen med att promenera till Union Square för att köpa ett tredagarskort på Muni ($18). Tyvärr var vi så tidigt ute, att biljettkiosken inte var öppen ännu, men det gjorde inget. Vi promenerade in till Chinatown via Chinatown Gate på Grant Street. Det var jätteintressant att se hur stadsdelen höll på att vakna upp och myllret av kineser, som handlade mat på Stockton Street. För en gångs skull kände jag mej verkligt lång & reslig!
Efter Chinatown fortsatte vi mot North Beach, den italienska stadsdelen. Vår första anhalt blev Caffe Trieste. Där kan man sitta i timtal och titta på intressanta typer! Sedan bar det av till ”the cable car museum” och vi fick tag på våra biljetter.
På kvällen åkte vi med cable car ner till Fisherman’s Warf. Under resans gång lade jag märke till en grupp på 5 personer, som helt klart talade finlandssvenska + finska. En av tanterna glodde så konstigt på mej, när jag sa nåt till Jonas och mitt i allt identifierade hon mej som fd. Pargas-bo. Världen är liten!

Lördagen den 7.10
Vi tog en cable car till ”the world’s crookedest street”, dvs Lombard Street på morgonen. Därifrån promenerade vi vidare till stadsdelen Marina och satt där satt länge och väl på Peet’s Coffee & Tea och skrev vykort. Efter det sökte vi oss mot Filmore Street. Där åt vi underbart god thailändsk mat till lunch på Thai Stick och shoppade. Det är definitivt värt att kolla in diverse consignment shops (bl. a. www.crossroadstrading.com) och den skandinaviska affären Flicka (www.flickaboutique.com). De säljer t.ex. Marimekko, Filippa K och Boob Design. Kommer inte ens ihåg vad vi gjorde på kvällen. Antagligen promenerade vi omkring i centrum.

Söndagen den 8.10
På morgonen åkte vi med cable car ner till Fisherman’s Warf för att se på sjölejonen och fortsatte därifrån till Ghirardelli Square. Bara så ni vet, Ghirardelli är ett mycket berömt chokladmärke. Sen yrade vi väl omkring på stan ett litet tag. Nu råkade det vara Fleet Week i SF med mycket program. Vi satt uppe vid Coit Tower och åt picnic samtidigt som vi tittade på en flyguppvisning med the Blue Angels. Jonas var helt i sitt esse. I yngre år visste killen allt om flygplan, så det var verkligen en dröm, som gick i uppfyllelse att få se det på riktigt.

Måndagen den 9.10
Vi hade hyrbil från Avis på andra sidan gatan från hotellet. Vi hade kollat vad det kostade att åka med på utflykter, men det var minsann inte värt det. Det skulle ha varit $80 per man och då måste man följa deras program. Nu klarade vi oss på ca. $70 med bensin och allt, och vi kunde helt välja vart vi for.
Först körde igenom de delar av Marina som blivit osedda, innan vi åkte norrut över Golden Gate i morgondimman. Vi stannade på utsiktsplatsen på andra sidan och bara beundrade. Det var häftigt! Sen körde vi vidare längs med highway 1 till Muir Beach och vidare till nationalparken i Muir Woods (www.nps.gov/muwo/). Har aldrig i mitt liv sett så enorma träd! Vi fortsatte därifrån till en mindre stad som heter Sausalito, där vi åt lunch och tittade oss omkring. Det påminner lite om Hangö eller Marstrand. Visst var det jättefint, men lite onödigt turistigt på sina ställen. Nu efteråt har jag hört att Steffi Graaf & Andre Agassi bor där. På tillbakavägen till SF stannade vi på utsiktsplatsen på andra sidan av Golden Gate och bara beundrade igen.
Det var verkligen smart av oss att lämna tillbaka bilen på kvällen. Vi behövde den ju inte mera, plus att parkering kan vara svårt att hitta + det kan lätt bli obehagligt stora hål i reskassan pga det. Parkering över natten kan kosta allt mellan £20 - £41.

Tisdagen den 10.10
Vi packade ihop våra grejer och checkade ut från hotellet (det går bra att lämna väskorna där tills det är dags att åka vidare) och promenerade i the Financial District och åt underbart god risotto till lunch. Vi gick sen vidare till North Beach och Chinatown igen. Kom fram till att besöka dessa ställen bara en gång helt enkelt inte räcker till. Sen bara satt vi på en bänk vid Union Square och tittade på folk innan vi gick tillbaka till hotellet och hämtade våra väskor innan vi tog Bart ut till flygplatsen.

Onsdagen den 11.10 vid 8-tiden på morgonen kom vi tillbaka till Charlotte. Gissa om mina fötter var svullna? Elefantkvinnan hade landat närmare bestämt. Kan helt enkelt skylla mej själv. Antar att det berodde på den saltiga & feta maten jag ätit på flygfältet kvällen innan, samt att vi flög i 4,5h. Nog för att jag rörde på mej minst en gång i timmen och drack mycket vatten, men ändå. Det kändes som om det tog evigheter innan vi fick vår incheckade väska och åkte ut till parkeringsplatsen. Kom hem, åt frukost, Jonas for till jobbet och jag packade upp. Vid 9.30-tiden var jag helt färdigt och sov i dryga 4 timmar... Efteråt kändes allt OK igen (utom mina stackars fötter...).

Kort sagt: vi hade en underbar resa. Skulle när som helst åka tillbaka till San Francisco och kan rekommendera det till vem som helst. Där finns allt; intressanta saker att se, fin arkitektur, bra shopping & god mat. Om man är i något-så-när bra kondis klarar man av en dylik resa hur bra som helst, fastän man nu råkar vara 6 månader gravid. Det gick ingen som helst nöd på varken mej eller Knyttet!

19 Oct 2006

Annu flera adresser

For den som vill ha ett gott skratt: kolla in Perez Hiltons blog.
For den som ar intresserad av mat: kolla in ett par som vill ata pa massvis med restauranger i USA.
For killar intresserade av stil: kolla in Manolo.
For skandinaver med hemlangtan, eller annars bara jattefina foton: kolla in Henriks hemsida.

5 Oct 2006

Diverse forberedelser


Hejs svejs i lingonskogen!
Haller egentligen pa och packar det sista & fixar hemma, men passar anda pa och laser lite mail & smurfar. I eftermiddag bar det av pa var lange efterlangtade resa till San Francisco. Har kan du kolla in vadret dar just nu! Berattar mera om resan nar vi kommer hem nasta vecka.
Igar fick jag beslutet fran Kela om mammaladan pa posten. Ser verkligen fram emot att fa den hitskeppad fran Tammerfors.
Pa bilden till vanster ser du grannarnas hund Baltasar (aka Mr. B), som firar Cecilias ettarsdag.

3 Oct 2006

Nagra adresser

Antar att man mer eller mindre blir navelskadare sa har nar man ar pa tjocken. Inte for att jag nu mera kan se min egen navel utan spegel... Har kommer nagra adresser jag brukar kolla in:

www.bloggen.fi/gravid2/
http://bloggen.fi/yvonne/
www.gravid.se
www.smabarn.se
www.growingpeople.se
www.babycenter.com
www.mammapappa.com

1-års jubileum och mycket mera


Sedan jag senast skrev har det hunnit hända en hel del. Svenska skolan har satt igång igen, och jag håller fortfarande på och väljer barnläkare åt Knyttet. I lördags var vi på Cecilias första fodelsedagskalas. Mycket god mat, trevliga människor, 3 babies (Cecilia, Ava & Javier), 2 hundar (Mr. B & Riley; Yankee fick stanna hemma)...

Dessutom har vi hunnit vara till Ikea i Atlanta för att köpa säng, etc. åt Knyttet. Snacka om att ha tur! På fredagskvällen efter åtta ringde jag Ikea för att kolla om sängen fanns. Enligt nätet hette det ”out of stock”, men det betyder att det finns 0-5 st. kvar, så det gäller att kolla. Det skulle finnas en kvar... Kl. 10.04 nästa dag rusade vi in och köpte den sista! Tyvärr vill de inte gå med på att reservera nåt åt dej, så det gällde att chansa. När vi sedan skulle åka hem fastnade vi på motorvägen. Vi satt i ca. 45 minuter för att komma 3 miles framåt. Den motkommande trafiken var helt avstängd. Ingen hade nån som helst aning om vad som hade hänt. Vi bara gissade att det var fråga om nån värre olycka, eftersom det syntes brandbilar, ambulanser och en likbil. Mycket riktigt. Kön på andra sidan (dvs de som åkte söderut) var åtminstone 12 miles (ca. 20 km) lång och byggde på hela tiden. Folk där var tvugna att köra åt sidan, när deras bensin tog slut, men de flesta bara väntade. Andra dårfinkar gjorde U-sväng upp på vår del av vägen. De svängde upp på motorvägen mitt framför folk som åkte norrut i 70 mph! Det gällde verkligen att hålla ögonen öppna. I alla fall, vi kom välbehållna hem med alla grejer. Dessutom har vi nu hunnit få hem Knyttets bilstol och vagn. Nu känns allt mycket mer verkligt än vad det gjorde innan. Inte så konstigt, om 16 veckor borde vi vara tre.

Tittade i min kalender och kom på att den 29.9.2006 var det jämt ett år sedan vi lämnade Finland och for till Chicago. Den 1.10.2006 har vi bott ett år här i Charlotte, North Carolina. Tiden har gått otroligt snabbt, men förstås skulle det vara roligt att kunna vara hemma lite oftare. Fortsätter det på det här viset, så kommer det inte att ta lång tid innan det är dags att flytta hem igen.

PS. Jag har fått himo på att baka kardemummamuffins. Enligt receptet ska man använda gräddfil. Tyvärr finns inget dylikt här. Kan jag använda sour cream i stället? Eventuellt blanda ut den med lite vatten eller mjölk för att den ska få rätt konsistens? Kommentera gärna! OK, ni ska få receptet...

Sonjas kardemummamuffins

50 g margarin
1 ägg
1½ dl socker
1 dl gräddfil
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk väl stött kardemumma

Vispa margarin, ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner gräddfilen samt mjölet blandat med bakpulvret och kardemumman. Fördela smeten i pappersformar och grädda i mitten av ugnen i ca. 15 min. i 175C / 350F. Receptet ger ca. 16-17 st. muffins, dock inte i ”amerikansk storlek”. Passa på att göra dubbel sats när du en gång håller på!