6 Sept 2007

Ett nytt Finland?

Finland håller på och förändras i rask takt, märker jag. Läste följande nyhet på Internytt för en liten stund sedan.

Finland fick muslimskt parti (06.09.2007 20.51)
Det muslimska parti som grundats i Finland vill ställa upp kandidater i nästa års kommunalval, uppger Helsingin Sanomats nätbilaga. Partiet håller som bäst på att samla anhängare. Det muslimska partiet är veterligen det första av sitt slag i Europa.
För att komma i partiregistret måste partiet samla in 5 000 anhängarkort. Ordförande Abdullah Tammi uppger att partiet vill främja hälsosamma levnadssätt och islamsk livsstil. Partiet vill bland annat avlägsna alkoholdrycker från butikerna. Partiet vill också påverka muslimska barns skolgång. Det skulle man göra bland annat genom att befria muslimska barn från musiklektionerna och simhallsbesöken, som enligt Tammi är antiislamska.
Enligt Tammi har partiet inte några samband till internationella muslimföreningar, utan partiet har grundats för att svara på behoven i Finland. Partiet vill ställa upp kandidater i kommunalvalet 2008 och i riksdagsvalet 2011. Det finns cirka 55 000 muslimer i Finland.

Samhället förändras minsann. Det gäller nog för oss att inse att allting inte är exakt detsamma, som när vi flyttade därifrån. Antar att det kommer att bli ett annat slags kulturshock när vi flyttar hem igen.
Jag bara frågar mej; behöver inte muslimska barn kunna simma? Drunknar inte de? Skulle det inte vara trevligt för de här barnen att också få njuta av musik? Vidgade vyer, anyone? Antagligen får jag väl mycket skit för mina åsikter, men hur skulle det vara att ta seden dit man kommer?

No comments: