5 Oct 2010

Världens enklaste äppelkaka


Under vår bloggträff tyckte Alegni att jag borde dela med mej av receptet på äppelkakan vi åt till efterrätt. Enklast skulle ju vara att lägga ut det på bloggen. Varför inte? Jag har ursprungligen fått receptet av min svärmor, och förändrat det lite. Hon har visst fått receptet av nån granne, som har fått receptet nånstans i Sverige för mycket länge sen...

Deg:
1½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(kardemumma)

Fyllning:
2-3 färska syrliga äpplen *
knappt ½ dl socker
50 g margarin

Blanda degingredienserna i en bunke. Smula och arbeta sönder massan tills den blir jämt grynig.
Smörj en rund ugnssäker form. (Här kan du välja att lägga i lite kokos, om du vill.) Lägg ca. 2/3 av degsmulorna i bottnen. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Fördela skivorna jämt i formen. Strö över sockret. Täck med resten av degsmulorna. Grädda kakan i 200 grader (just under 400F) i nästan 20 minuter. Ta ut kakan ur ugnen. Klicka över margarinet. Grädda i ytterligare 15 - 20 minuter.
Gott att äta med vaniljsås eller -glass.

* Jag har experimenterat med en massa olika fyllningar. Här några exempel: äpplen & rabarber, jordgubbar & rabarber, nektariner & hallon, etc.

Hoppas det smakar!

Bild från Wikimedia Commons.

4 comments:

alegni said...

tack, den var jättegod! kardemumman gav den ett extra kick som "vanliga" äppelkakor saknar.
kramis

Tigris Predikantan said...

Verkar vara en bra recept!
:)

Skogsdoft & havsbris said...

Tusen tack för receptet, goda recept kan man aldrig ha för många av! Och just det här receptet kommer ju alltid att vara förknippat med vår trevliga bloggträff, som en extra krydda! :)

Ullis said...

Tro mej, enklare än så här blir det bara inte! T.o.m. jag klarar av det... ;)

Hesa hälsningar, U