28 Aug 2007

F as in Fat


Det här hittade jag alldeles nyss på Internytt:

Fetma hotar USA:s ekonomi (28.08.2007 14.05)

I USA är fetma nu ett så allmänt hälsoproblem att landets konkurrenskraft är hotad. Den varningen görs av hälsostiftesen Trust for American Health i en ny rapport. Två tredjedelar av de vuxna amerikanerna och 25 miljoner barn bedöms lida av övervikt eller fetma. Under det gångna året har andelen överviktiga ökat i 31 delstater och inte minskat i en enda, enligt rapporten. Snabbmat och fysisk inaktivitet pekas ut som orsakerna till utvecklingen. Fetma ökar i sin tur risken för exempelvis diabetes, stroke och hjärtsjukdomar med ökade hälsovårdskostnader och lägre produktivitet som följd.

Det fanns en juttu ("Carolinas among worst states in rate of overweight kids") om samma sak i dagens Charlotte Observer. North Carolina har minsann inget att skryta med. Tja, i så fall bara att man är snäppet bättre än South Carolina i vissa delar av undersökningen... I åldersgruppen 10 - 17 år är NC femte (SC är sjunde) värst i hela USA. Som om inte ca. 19% av överviktiga barn är illa nog! Värst är West Virginia, Kentucky och D.C. (högst med 22,8%). Bäst är Utah (8,5%).
Bland den vuxna befolkningen kom NC in på en 17:e plats med närmare 26% av folk som klassificeras som "reaching obesity". SC kom in på en delade femte plats med Tennessee. De flesta feta människorna finns i Mississippi (30,6%) och i Colorado håller man sig smalast (17,6%).

Är tyvärr är jag rädd att samma fenomen sakta men säkert kommer att synnas ännu tydligare hemma i Finland också.

No comments: