3 Apr 2008

Shoppa second hand

Här i Charlotte är det minsann inte shoppa second hand som gäller, tyvärr... Annat var det i San Francisco. Lite väl mycket slit och släng. De amerikanska tvättmaskinerna förstör kläder mycket effektivt och torktumlarna klarar av resten... Ser med glädje fram emot att shoppa sekis hemma igen!

Hittade följande grej på Sveriges TV4. Håller med Sigrid om hur man shoppar second hand.

Så shoppar du second hand
Modeexperten Sigrid Dahlberg-Krajewski tipsar om hur man shoppar second hand på allra bästa sätt.

1. Tänk inte trendigt. Secondhandaffärer tenderar att snabbt bli utplockade på säsongens senaste trend (i vår blommigt 70-tal) tänk därför långsiktigt och köp upp dig på plagg som kommer att bli trendiga om en säsong eller två. Om du å andra sidan tycker att det är roligare att skapa trender än följa dem, köp sådant som du blir kär i eller tycker är vackert - oavsett vilket årtionde som anses trendigt till våren.

2. Material. Titta alltid på plaggets material. Bomull, siden, satäng, ull och sammet är att föredra framför polyester och viskos. Lite exklusivare material garanterar inte endast kläder fria från noppor utan ofta långvarig kvalité.

3. Plaggets skick. Syna sömmar! Kolla efter hål! Funkar dragkedjan? Om inte, skippa plagget. Det tar tid att fixa själv och det är troligare att klänningen hamnar längst in i garderoben än att du tar med den till skräddaren. Hur doftar plagget? Om det är en mycket illaluktande doft kan den vara svår att få bort och din vackra blus riskerar att hänga oanvänd.

4. Gör det till en vana. Man hittar sällan det man letar efter när man går runt bland secondhandaffärer. Ofta kan man bli besviken över utbuden hos "bra" secondhandaffärer. Saken är den att secondhandaffärers utbud varierar från dag till dag och vill man hitta de där verkliga godbitarna så måste man ha tålamod och besöka affärerna ofta. Gör det till en vana att gå in i varje secondhandaffär du går förbi. Förrutom att det är fruktansvärt roligt så kommer du få helkoll på vilka affärer som har vad - och när.

5. Köp inte för överpris. Om du blir kär - absolut! Annars är det onödigt att köpa secondhand till överpriser. Vintage är en sak, men när små sommarklänningar kostar mer än vad en klänning på Zara gör så är det för mycket. Kolla efter liknande alternativ på Ebay, Myrorna, Tradera eller Stadsmissionen istället. De flesta finare secondhandaffärer tar ofta tredubbelt betalt för ett plagg än vad dess inköpspris var. Fall inte i fällan!

Bra secondhandaffärer i Stockholm: 1. Myrorna på Adolf Fredrik Kyrkogata. 2. Lisa Larsson på Bondegatan. 3. La Principessa på Rosenlundsgatan. 4. Judiths på Hornsgatan. 5. Myrorna på Hornsgatan.

Bra secondhandaffärer i Göteborg: 1. Dietrich på Västerlånggatan. 2. Chix secondhand på Nordenskiöldsgatan. 3. Myrorna på Järntorgsgatan. 4. Charlston på Haga Nygatan. 5. Anitas på Arkivgatan.

No comments: