3 Nov 2006

Action i Korpo

Satt just och kollade pa Ilta-Sanomats hemsida. Vad i hela varlden ar det som pagar i Korpo? Har folk fatt fnatt, ar det en nyhetsanka eller finns det verkligen delfiner i Korpo? Later ju riktigt trovardigt. skulle ha varit skoj att fa se dem nar vi var dar i somras. Hoppas stackarna klarar av det kalla klimatet!

Korppoossa nähtiin delfiinejä (3.11.2006 16:59)

Korppoossa nähtiin tänään aamulla harvinaisia vieraita, kun kaksi pientä valasta uiskenteli Korpoströmin saaristokeskuksen edustalla. Asiantuntijoiden mukaan ne olivat mitä todennäköisimmin valkonokkadelfiinejä. Tiettävästi Suomen merialueella ei ole aiemmin nähty valkonokkadelfiinejä. Delfinaarioista tutusta pullonokkadelfiinistä on havainto vuodelta 1997, kun sellainen nähtiin Porin edustalla.
Korppoossa nähdyt delfiinit havaittiin ensimmäisen kerran perjantaiaamuna, kun ne uivat majesteetillisesti saaristokeskuksen laiturin ohi. Sen jälkeen ne tulivat 10-20 metrin päähän Metsähallituksen veneestä ja puhalsivat ilmaan vesipatsaan. Pikkuvalaat uivat alueella koko päivän ajan ja niistä saatiin useita valokuvia ja videoita. Metsähallituksen suojelubiologin Tero Sipilän mukaan kuvamateriaalia lähetettiin välittömästi saksalaisasiantuntijoille, jotka tunnistivat lajin valkonokkadelfiineiksi. Ravintoa riittävästi Tero Sipilän mukaan valkonokkadelfiini sietää hyvin kylmää vettä, mutta ei selviä jäissä. Hän kuitenkin uskoo, että delfiinit osaavat suunnata ajoissa etelään. Sääoloja suurempi ongelma eläimille voi hänen mukaansa olla Itämeren matala suolapitoisuus, joka saattaa aiheuttaa eläimille esimerkiksi limakalvo-ongelmia.
Delfiinit syövät silakkaa, joten ravintoa niille on riittävästi. Aikuiset valkonokkadelfiinit ovat 2,5-2,7 metriä pitkiä ja painavat keskimäärin 180 kilogrammaa. Valkonokkadelfiini on tyypillinen
Pohjois-Atlantin laji, jota tavataan yleisimmin Pohjanmerellä Grönlannin, Islannin ja Färsaarten lähistöllä, mutta sen koko levinneisyysalue ulottuu Ranskasta Huippuvuorille asti. Lajia tavataan myös Tanskan rannikolla. Pohjanmerellä arvioidaan olevan noin 8 000 valkonokkadelfiiniä.
Delfiinit ovat hammasvalaita. Merissä asuu noin 40 eri delfiinilajia, joista lajina ehkä tunnetuin on pullonokkadelfiini, sillä se on delfinaarioiden yleisin asukas. Ainoa Suomen vesillä kutakuinkin säännöllisesti esiintyvä valaslaji on pyöriäinen. (STT)

No comments: